Jij kunt alles, nou ja bijna alles, zeggen wat je wil. Dat heet vrijheid van meningsuiting. Als je gepest of anders behandeld wordt dan anderen omdat je er misschien anders uitziet, een meisje of een jongen bent of je geen van beiden voelt dan kun je daar iets tegen doen: je mag niet gediscrimineerd worden. Dat noemen we het gelijkheidsbeginsel. Maar waarom lijken sommigen meer gelijk dan anderen?

Wat zijn dat, mensenrechten?

Wat zijn dat, mensenrechten? Iedereen heeft ze maar hoe zit dat precies? Wat betekenen ze voor ons? Wat betekenen ze voor mensen aan de andere kant van de wereld of dichterbij in bijvoorbeeld Ierland, Italië, Griekenland of voor minderheden in ons eigen land? Wat betekenen ze als ze worden beperkt door de uitbraak van een virus of als hele bevolkingsgroepen nog steeds als “minder gelijk” worden gezien? Waarom staan mensenrechten nog steeds onder druk? Daar gaan wij ons in deze groep mee bezighouden. Super interessant en actueel! Er komt geen boek aan te pas en bovendien bepalen we samen hoe we vorm en inhoud aan het programma geven. Ook jullie ideeën zijn welkom!

Samenwerken

We gaan op pad, bijvoorbeeld naar het College voor de Rechten van de Mens, het Vredespaleis en – als het even meezit- naar de Raad van Europa in Straatsburg. We volgen een workshop van Unicef, een gastles over filosofie en psychologie van mensenrechten en bezoeken personen/instellingen die voor ons interessant zijn (dat varieert). Wat in ieder geval vaststaat is dat we met veel buitenlandse leerlingen samenwerken aan diverse projecten rond mensenrechten. Ja, dat kan inderdaad in een bezoek aan een deelnemend land uitmonden. De huidige mensenrechtengroepen bezoeken in ieder geval Griekenland.

De mensenrechtengroep komt gemiddeld eenmaal per drie à vier weken een uurtje bijeen, als dat niet fysiek lukt, dan online. Veel waarde voor een geringe tijdsinvestering dus!

Deelname is in principe kosteloos tenzij we op pad gaan en er geen subsidie beschikbaar is.

Twijfel je nog? Je kunt bij Sim, Max, Silke, Kathelijne en Carmen met vragen terecht.

Je direct aanmelden kun je bij mevrouw Nicole Wieringa, n.wieringa@reviusdoorn.nl.

Wacht daar niet te lang mee. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en we gaan zo snel mogelijk van start.

We zien je graag!

De mensenrechtenplusgroepen (er zijn er nu twee)